Als ouders van jonge kinderen weten we maar al te goed hoe kamperen met kleintjes soms een uitdaging kan zijn. We kregen niet voor niets twee dikke duimen van onze buren op de pitch naast ons toen we, na 40 minuten sukkelen, eindelijk onze 3 kindjes in slaap hadden gekregen. Maar ondanks de mogelijke hindernissen, waren die paar dagen er tussenuit, midden in de natuur, precies wat we nodig hadden om even te resetten. Onze bestemming was een prachtige, eenvoudige camping op nog geen twee uurtjes rijden.
Kunnen we zelf een bootje maken?
Tijdens het ontbijt ontstond er een gesprek over bootjes en welke materialen er op het water zouden drijven. Hun ogen lichtten op bij het idee om zoiets zelf te proberen. Gewapend met een touw, kindvriendelijke schaartjes en wat tuingereedschap, gingen we samen op ontdekkingstocht in de natuur.
Onze kinderen begonnen vol enthousiasme takken te verzamelen, want we wisten dat hout kon drijven. We hadden vier stevige takjes van ongeveer 40 cm nodig om een stevig vierkant te vormen. Met behulp van touwen verbonden we de takken aan elkaar. Maar we wilden meer dan een simpel vierkant; we wilden onze boot versieren met bloemen. Dus, met extra touwen, bevestigden we nog wat andere takken aan het vierkant voor extra stevigheid.
De takken vormden de basis van ons bootje. En toen kwam het leuke gedeelte: onze kindjes gingen op zoek naar materialen in de natuur om onze boot te versieren. Takken met blaadjes werden tussen de basistakken geweven om een mooie dense bodem te creëren. Vervolgens werden bloemen tussen de takken verwerkt, waardoor de boot een prachtige kleur en vorm kreeg. Als kers op de taart vond één van onze kindjes een veer, die dienst deed als de mast van onze boot.
Zo trots dat ze waren toen ze hun bootje eindelijk op de vijver loslieten en het daadwerkelijk dreef! De wind blies het bootje vooruit en het was een magisch gezicht om te zien hoe ze er helemaal in opgingen. De volgende dag waren ze zelfs benieuwd of hun bootje nog steeds aan het drijven was.
Voor wie is deze activiteit geschikt?
Wij vonden dit een hele mooi activiteit om met jonge kindjes te doen. Ze kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen bijdragen; sommigen zoeken naar materialen, terwijl anderen helpen met het bevestigen van de takken, het knippen van touw of het weven. Het is ook ideaal als je zowel jongere als oudere kinderen hebt. De oudere kinderen kunnen helpen met de ‘uitdagendere’ aspecten, terwijl er nog steeds genoeg te doen is voor de jongere kinderen. Het is tevens een geweldige activiteit om 1 op 1 met je kindje te doen, eventjes onverdeelde aandacht voor je kindje!
De activiteit kan zo kort of zo lang duren als je zelf wilt. Voor onze driejarige kindjes waren we ongeveer twee uur bezig, en dat was ideaal om onze voormiddag te vullen. Het draaide tenslotte allemaal om het plezier en de waardevolle verbinding met elkaar en de natuur.
Samen bezig zijn in de buitenlucht, zonder al te veel poespas, gaf ons een gevoel van rust en hernieuwde energie.
Geïnspireerd? Creëer zelf je eigen bootje en tag @lisapauwelsphd op Instagram, zodat ik jullie creaties kan bewonderen!
Liefs,
Lisa